Het is de week van de Amerikaanse verkiezingen en het is ongemeend spannend in de VS: wordt het Biden of blijft het Trump? Ik kan niet neutraal zijn en hoop op het eerste. Niet dat ik enkele aspecten van Trump’s leiderschap – zoals zijn besluitvaardigheid – niet waardeer, maar ik heb grote moeite om zijn optreden als leiderschap te beschouwen.

Integriteit is het eerste belangrijke aspect van leiderschap. Trump is niet integer. Hij presenteert zich als een dienaar van zijn kiezers en het land, maar die oprechte toewijding is niet gebleken. Bij Trump geldt maar een belang en dat is Trump zelf; hij wil aandacht en macht. Wij noemen dit: een dubbele agenda, en dat is niet integer.

Een tweede eigenschap van effectieve leiders is constructief voorbeeldgedrag. Er zijn vast mensen die zeggen dat het hufterige gedrag van Trump een afrekening is met het politiek correcte of dat hij het politieke speelveld wil opschudden. Iets nuttigs dus. Hufterigheid en polarisatiegedrag zijn echter geen objectief wenselijke eigenschappen van effectieve leiders. Sterker; slecht voorbeeld doet slecht volgen.

Volgers – bedrijven en bevolking – zullen, zolang Trump in het hoogste ambt zit, zijn gebrek aan integriteit en hufterigheid imiteren, zowel bewust als onbewust. En dat soort volgerschap is niet goed voor de Amerikaanse maatschappelijke orde, noch voor de rest van de wereld.

Ik wacht vol spanning en enige zorg af.