Douma en Van der Honing: een korte kennismaking

Marcel Douma en Henk van der Honing combineren heel wat jaren aan ervaring in organisatieadvisering. Zij brengen bedrijfskunde en psychologie in als disciplines; een bruikbare combinatie als het gaat om evaluatie en verbetering van het functioneren van directie- of bestuursteams. Marcel heeft ruim 16 jaar ervaring als mediator en coach van directieteams van onder andere familiebedrijven. Hij was 12 jaar eigenaar-directeur van een familiebedrijf. Henk is dertig jaar actief als academisch docent leiderschapsontwikkeling  en werkt sinds 2004 als psycholoog/coach van o.a. directieleden en bestuurders.

Zij richten zich in hun evaluaties met name op het opsporen, benoemen en wegnemen van belemmeringen in het functioneren van directies en besturen. Centrale thema’s daarbij zijn: zelfreflectie, kwaliteit van samenwerking en communicatie, vertrouwen en ondernemerschap.

Marcel Douma

Bedrijfskundige en mediator

Marcel studeerde bedrijfskunde aan de Rijksuniversiteit Groningen, was organisatieadviseur, hoofd facility management en jarenlang eigenaar/directeur van een middelgroot industrieel familiebedrijf.  Sinds de verkoop daarvan in 2000 is hij succesvol als register-mediator in zakelijke- en arbeidsgeschillen en bij samenwerkingskwesties, als ondernemerscoach (m.n. in familiebedrijven) en als veranderkundige.

Verbinder en vrijdenker

“Alles wat ik doe staat in het teken van  verbinding en creativiteit. Mijn werk richt zich op het bevorderen van samenwerking en vernieuwing in organisaties. Ik stimuleer mensen om vastgezette beelden van de werkelijkheid en van elkaar los te laten en reik andere perspectieven aan. De aanstekelijke vrijheid die dan ontstaat leidt tot nieuwe inspiratie, vertrouwen en beweging. Ik ben erg enthousiast over de geweldige mogelijkheden die de huidige maatschappelijke transitieperiode met zich meebrengt.”

Henk van der Honing

Psycholoog en coach

Henk studeerde psychologie aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij bekleedde diverse managementfuncties en begeleidt al vele jaren met veel succes directies, management en bestuurders als executive- en personal coach en treedt op als organisatieadviseur en veranderkundige. Hij doceert ruim 30 jaar aan verschillende managementleergangen bij Academische Opleidingen Groningen.

Ontwikkelaar en gids

“Mijn focus ligt op de ont-wikkeling van mensen. Ik houd me bezig met authenticiteit; het bevorderen van het handelen zonder de beperkende invloed van het Ego. Als iemand groeit in zelfkennis, een combinatie van inzicht in eigen vorming en het loslaten van patronen daarin, dan word ik blij. Helemaal als de mensen ook ontdekken  dat dat alles is en er niets voor in de plaats komt.”

“Wij zijn complementaire persoonlijkheden en beiden soms betweters. Gelukkig kennen we onze valkuilen en corrigeren we elkaar daar genadeloos in. In onze gezamenlijke aanpak weten wij vanuit onze aanvullende expertises en ervaringen haarfijn de essentie van organisatievraagstukken aan te raken en te benoemen. Door een zorgvuldig en messcherp samenspel houden wij teams een confronterende spiegel voor van de zaken die niet werken. Tegelijkertijd bieden we een perspectief hoe het anders kan, zowel in individuele ontwikkeling als in de samenwerking. We laten niemand achter zonder een concrete mogelijkheid tot actie.”

Verandering duurt slechts een moment. Het is het verzet tegen verandering dat wel een leven lang kan duren.

(Hebreeuws gezegde)