Het is verkiezingstijd. Dagelijks krijgen we inzicht in de bewegingen en manoeuvres van politiek Nederland. Onuitgesproken motieven, achterkamers, bommetjes, handig om de hete brij heen praten, onuitvoerbare plannen die stemmen opleveren, op de vlakte blijven, de ander in een kwaad daglicht zetten, ballonnetjes oplaten enz. enz.

Vermakelijk wellicht, als het op een toneel of in een film gebeurt, want dan kun je er smakelijk om lachen. Prachtig om naar Kevin Spacey te kijken met Machiavelli op je nachtkastje. Op onze eigen nationale zenders zien we Jesse, Sybrand, Alexander, Lodewijk, Geert en Mark hun ‘ House-of-Cards-spel’ spelen over onderwerpen waar wij ons hier druk over maken. Wat opvalt is dat in de politieke arena echtheid en authenticiteit schaars is. Sterker nog, je bent succesvol in het politieke metier als je ‘handig’ bent geworden in het politieke spel. Maar ook hierin wordt de maatschappelijke kanteling duidelijk: steeds meer doorzien we wat er daar gebeurt en hoe het spel wordt gespeeld. Is het niet juist dat element, dat spel – het vliegen afvangen, die politieke drama’s de reden van zijn dat we er steeds verder weg van willen blijven? Hunkeren we juist om die reden niet naar kleinere verbanden waar we elkaar kunnen vertrouwen en waar alles nog geen belangenspel is?

Maar hoe staat het eigenlijk met de politieke spelletjes in uw eigen bedrijf? Speelt u ze ook? Gaat het u ook om macht en relaties waarin manipulatie en spelletjes dagelijkse kost zijn? Of gaat u voor authenticiteit en betekenisvolle relaties, waarin integriteit en vertrouwen kernwaarden zijn? Waar gaat u voor?